250 g. mel
10 g. sukker
1 tsk. salt
200 g. smør
1 æg
2 spsk. mælk
Kom melet i en stor skål. Lav en fordybning i melet. Bland sukker og salt i kanten af melet og smørret og ægget i midten – ægget må ikke komme i kontakt med saltet. Ælt det hele sammen. Bearbejd dejen så lidt som muligt og gør den færdig ved at trykke den sammen med håndfladen, mens mælken tilsættes. Saml dejen og form den til to små runde plader.
Når dejen er færdig, pakkes den ind og hviler koldt i mindst en time og helst en nat; det gør den bedre og nemmere at rulle ud dagen efter.
Når dejen har hvilet, rulles de to dejplader ud mellem to stykker bagepapir med mel på. Beklæd to forme med dejen, og lad dem hvile koldt i en time.
Kagecreme (laves før mandelcremen)
½ stang vanilje
2½ dl. mælk
3 æggeblommer
75 g. sukker
20 g. maizena
Flæk vaniljestangen på langs. Skrab kornene ud og bring dem og stangen i kog sammen med mælken.
Kom æggeblommerne i en skål og pisk dem kraftigt med sukkeret, til blandingen bliver hvid.
Tilsæt maizena uden at piske.
Hæld den kogende mælk i blandingen under piskning.
Hæld det hele tilbage i gryden og sæt den over varmen.
Lad cremen koge et minut under kraftig piskning; pas på den ikke brænder på.
Hæld cremen gennem en sigte over i en skål og lad den køle af.
Mandelcreme
250 g. blødt smør
250 g. flormelis
250 g. finthakkede mandler
3 æg
25 g. maizena
Ælt smør og flormelis sammen.
Tilsæt de finthakkede mandler og æggene ét ad gangen; ælt 30 sekunder mellem hvert æg kommes i.
Ælt ved middelhastighed med en elpisker, indtil blandingen er let og ensartet.
Tilsæt maizena og kagecremen.
Denne blanding kan holde sig i otte dage opbevaret i en lufttæt skål i køleskabet.
Færdiggørelse
Jordbær
Kom mandelcremen over den kolde ubagte mørdejsbund. Lad mandelcremen nå op til lige under kanten af formen.
Sæt tærten i en forvarmet ovn og bag den i ca. 30 minutter ved 175 grader (varmluft). Cremen skal være suffleret og brun.
Lad tærten afkøle helt, før der lægges halve friske jordbær på.
Lad tærten køle helt af før den serveres med cremefraiche.
Tip
Man kan pensle den færdige jordbærtærte med smeltet ribsgelé eller chokolade og drysse hakkede pistacier på.